Απερήμωση απειλεί τη Βόρειο Ελλάδα

Απερήμωση απειλεί τη Βόρειο Ελλάδα

Αρ. Πρωτ. 3564/18.10.2005

Προς:
- κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης
- κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Αντιμέτωποι με το πολύ σοβαρό κίνδυνο της απερήμωσης βρίσκονται οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδας, καθώς υπολογίζεται ότι το 30% της έκτασής της αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ το 10% έχει ήδη διαβρωθεί και συνεπώς έχει καταστεί άγονο. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Βόρεια Ελλάδα αν αναλογιστεί κανείς ότι για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα υπολογίζεται το ίδιο ποσοστό τάξεως του 30%.

Σύμφωνα με μελέτες αρμοδίων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η έντονη διάβρωση που οδηγεί στην ερημοποίηση των περιοχών είναι αποτέλεσμα της καταστροφής των δασών.
Ένα μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η αναδάσωση των κατεστραμμένων περιοχών, μέτρο που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε κάποιες τοπικές κοινωνίες. Στη Θεσσαλονίκη το μέτρο της αναδάσωσης έχει εφαρμοστεί στην περίπτωση του Σέιχ Σου. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, παρά τα μέτρα αναδάσωσης, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα καταπάτησης των αναδασωμένων περιοχών.
Στον νομό Θεσσαλονίκης το πρόβλημα της απερήμωσης εντοπίζεται κυρίως στην πεδιάδα Ανθεμούντα και στη λεκάνη της Μυγδονίας, όπου η λίμνη Κορώνεια έχει απολέσει το 90% του υδάτινου δυναμικού της από τη δεκαετία του '70, στις παραθαλάσσιες περιοχές της Θεσσαλονίκης, κυρίως λόγω της υφαλμύρωσης του Γαλλικού ποταμού, ο οποίος διαθέτει πλέον ελάχιστη ποσότητα νερού.
Το φαινόμενο της απερήμωσης του εδάφους έχει συνέπειες στην κατακράτηση του εδάφους από βροχές και κατολισθήσεις. Η αναδάσωση πέρα από μέτρο αντιμετώπισης των χειμάρρων συμβάλλει στην απορρύπανση της ατμόσφαιρας και την παραγωγή ξύλου.

Μετά από τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Δημόσιας Τάξης
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


- Πώς σκοπεύει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης να ενισχύσει τις προσπάθειες πρόληψης των εμπρησμών που παρατηρούνται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες;

- Ποια μέτρα προβλέπεται να ληφθούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες αναδάσωσης των κατεστραμμένων περιοχών, αλλά και η μετέπειτα προστασία τους από καταπατητές;

Απαντήσεις Υπουργείων